HOUBAŘENÍ | Rychta na Račánku - ubytování Kašperské Hory, Šumava

HOUBAŘENÍ
Rychta na Račánku - ubytování Kašperské Hory, Šumava
Ubytování na Šumavě - stylový penzion a restaurace nedaleko města Kašperské Hory hradem hradu Kašperk.
Ubytování na Šumavě - stylový penzion a restaurace nedaleko města Kašperské Hory hradem hradu Kašperk.
Rychta na Račánku - ubytování Kašperské Hory, Šumava
Ubytování na Šumavě - stylový penzion a restaurace nedaleko města Kašperské Hory hradem hradu Kašperk.

Nabídka

Kontakt - dole vlevo

RYCHTA NA RAČÁNKU
Žlíbek č.p.17
341 92 Kašperské Hory

tel. : 376 582 117 

penzion@racanek.cz

Otevírací doba

Penzion je otevřen celoročně.

Restaurace - otevírací doba pro veřejnost:

pondělí - zavřeno

úterý - neděle       11 - 18:00 hod.

Zimní sporty

Poblíž Račánku vede upravovaná běžecká trasa  na Javorník. Sjezdovky v Kašperských Horách (3 km) poskytnou kvalitní lyžování. Umělé zasněžování, sjezdovka s večerním osvětlením i rychlé občerstvení potěší dospělé, děti pobaví snowtubing. Pro náročné lyžaře jsou připraveny sjezdovky v Lyžařském areálu Zadov.

Jaro, léto, podzim

Šumavské výlety - prohlídka nebo divadelní představení na hradě Kašperk, jistě se podíváte i na další hrady v blízkém okolí – Velhartice, Rabí, hradiště Sedlo a Královský kámen. Zaujmou Vás muzea ve městech Kašperské Hory a Sušice. Neopakovatelné kouzlo má divoká řeka Vydra, Čeňkova pila, Antýgl. V létě mohou hosté využít  venkovní bazén, krásné koupaliště je Ostružně.  Můžeme zajistit  vyjížďky na koni, Račánek je stanice Evropské koňské stezky. Na podzim naše hosty houbaření.

Houbaření

Šumavské lesy jsou opravdovým rájem pro houbaře, vzhledem ke skutečnosti, že v okolí nejsou žádné větší průmyslové podniky, není půda v lesích zničená a houby zde rostou opravdu hojně. Sezóna začíná přibližně koncem července (v závislosti na počasí), od našeho penzionu je opravdu nepatrný kousek do lesa a nestane se, že by člověk nenasbíral alespoň na smaženici.

Najdete hřiby pravé, klouzky, hřiby kováře, přehršle lišek, masáky (muchomůrka růžovka), suchohřiby, křemenáče, kozáky a další skvosty. Pozor si ale dávejte na Hřiby žlučníky (hořčáky), protože jim se v šumavských lesích daří obzvláště dobře - klobouk má jednobarevný světle hnědý nebo šedohnědý, o rozměru asi 5-15 cm. Rourky v mládí jsou úplně bílé, ale pak postupně hnědnou. Třeň olivově nažloutlý až olivově okrový, s výrazně vyznačenou tmavší plasticky vystupující síťkou. Bílá dužnina. Výtrusný prach je masově růžový. Pokud si nejste jistí, stačí ochutnat maličký kousek – je opravdu prudce hořký.

Zásady správného houbaře :

1. Snad nejdůležitější zásada každého dobrého houbaře zní: Sbírám pouze to, co dobře znám! Ne nadarmo se totiž říká, že každá houba je jedlá – některá ale jen jednou! A pamatujte – i na jedovatých houbách si pochutnávají slimáci a hmyz.

2. I když jde o druh, který nesbíráte, nikdy ho nerozkopávejte. Hřibovité houby raději vykruťte (vzniklou jamku přikryjte, aby podhoubí nevysychalo), bedlovité je zase lepší odříznout.

3. Nesbírejte staré houby,které na dotyk připomínají vatu a nesbírejte ani příliš mladé houby, zde se Vám může snadno stát, že je zaměníte s nejedlým druhem.

4. Rozhodně nehoubařte v blízkosti silnic ani v městských parcích, protože tam houby obsahují nejvíce škodlivin.

5. Sbírejte je nejlépe do košíku, případně do papírového sáčku a nenechejte je ležet v příliš mnoha vrstvách na sobě, aby se nezapařily. I jedlá houba totiž může, pokud je zapařená, dokonale zkazit žaludek!

6. Zpracovat houby musíte co nejdříve: nejlépe tepelně, nebo je zamrazit. V ledničce rozložené na talíři vám pak vydrží klidně i 3 dny.

Webdesign & hosting: ŠumavaNet.CZ
ŠUMAVA, Kašperské Hory - turistické informace, přehledy zajímavých míst, mapy - naleznete na Informačním serveru ŠumavaNet.CZ