Koupání
K dispozici ubytovaným rodinám je nadzemní bazén v zahradě – na dohled od terasy restaurace.
A pro ty, kdo mají rádi koupání a nebude jim stačit bazén na zahradě u „Račánku“ máme tipy: lesní koupaliště Ostružno cca 4,5 km od „Račánku“ obklopené lesy – voda je tam průzračná jako křišťál…
….nebo krásný krytý bazén v Horažďovicích ve vzdálenosti cca 20 km od „Račánku“, který je v provozu celoročně
Posezení na terase
Terasa restaurace Rychty na Račánku je místem, z něhož se těžko odchází…. Mnozí hosté se vracejí kvůli posezení u bytelných stolů z kulatiny – při dobrém víně, jehož výběr není všude běžný. Také jiné dobré pití po dobrém jídle Vás tu dokáže pozdržet i po západu slunce. Tehdy postupně tmavne ježatý hřeben smrčin na obrysu mohutného vrcholu hory Ždánov – až splyne s hvězdnatou oblohou … a Vy vdechujete plnými doušky snad nejčistší vzduch ve střední Evropě … mizí starosti všedního dne – je Vám báječně …
Budete-li se vracet po procházce večerním stmíváním zpět k „Račánku“, osvětlená terasa Vás bude zdálky vítat a „přitahovat“ zpět mezi rozesmáté a šťastné lidi.
…v krásném zimním dni, kdy jiskří sníh v paprscích slunce, si možná rádi vezmete svůj voňavý svařák a vyjdete na chvilku na terasu – zamyslet se – co třeba naplánovat svoji letní dovolenou tady – na „Račánku“…
Vyjížďky na koních
Houbaření
Šumavské lesy jsou opravdovým rájem pro houbaře, vzhledem ke skutečnosti, že v okolí nejsou žádné větší průmyslové podniky, není půda v lesích zničená a houby zde rostou opravdu hojně. Sezóna začíná přibližně koncem července (v závislosti na počasí), od našeho penzionu je opravdu nepatrný kousek do lesa a nestane se, že by člověk nenasbíral alespoň na smaženici.
Najdete hřiby pravé, klouzky, hřiby kováře, přehršle lišek, masáky (muchomůrka růžovka), suchohřiby, křemenáče, kozáky a další skvosty. Pozor si ale dávejte na Hřiby žlučníky (hořčáky), protože jim se v šumavských lesích daří obzvláště dobře – klobouk má jednobarevný světle hnědý nebo šedohnědý, o rozměru asi 5-15 cm. Rourky v mládí jsou úplně bílé, ale pak postupně hnědnou. Třeň olivově nažloutlý až olivově okrový, s výrazně vyznačenou tmavší plasticky vystupující síťkou. Bílá dužnina. Výtrusný prach je masově růžový. Pokud si nejste jistí, stačí ochutnat maličký kousek – je opravdu prudce hořký.
Zásady správného houbaře :
1. Snad nejdůležitější zásada každého dobrého houbaře zní: Sbírám pouze to, co dobře znám! Ne nadarmo se totiž říká, že každá houba je jedlá – některá ale jen jednou! A pamatujte – i na jedovatých houbách si pochutnávají slimáci a hmyz.
2. I když jde o druh, který nesbíráte, nikdy ho nerozkopávejte. Hřibovité houby raději vykruťte (vzniklou jamku přikryjte, aby podhoubí nevysychalo), bedlovité je zase lepší odříznout.
3. Nesbírejte staré houby,které na dotyk připomínají vatu a nesbírejte ani příliš mladé houby, zde se Vám může snadno stát, že je zaměníte s nejedlým druhem.
4. Rozhodně nehoubařte v blízkosti silnic ani v městských parcích, protože tam houby obsahují nejvíce škodlivin.
5. Sbírejte je nejlépe do košíku, případně do papírového sáčku a nenechejte je ležet v příliš mnoha vrstvách na sobě, aby se nezapařily. I jedlá houba totiž může, pokud je zapařená, dokonale zkazit žaludek!
6. Zpracovat houby musíte co nejdříve: nejlépe tepelně, nebo je zamrazit. V ledničce rozložené na talíři vám pak vydrží klidně i 3 dny.